Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Η αγάπη για το χειροποίητο!

Όπως συνηθίζουμε να λέμε.. η μοναδικότητα μπορεί να είναι πολύτιμη… όχι ακριβή!

Η αγάπη μας για τα χειροποίητα ρούχα άλλα και για τη δημιουργία αποκλειστικών, χειροποίητων βαπτιστικών συνθέσεων είναι γνωστή. Η επινόηση νέων πρωτότυπων σχεδίων, η επιλογή υφασμάτων και υλικών, η άψογη ραφή και εφαρμογή αποτελεί για εμάς μία καθημερινή πρόκληση, έναν τρόπο για να διοχετεύουμε την δημιουργικότητα μας αλλά και να μας κρατά διαρκώς σε εγρήγορση.

Στην πραγματικότητα, το «χειροποίητο» είχε αρχίσει να τελεί υπό εξαφάνιση σε μια εποχή κατά την οποία τα περισσότερα προϊόντα που καταναλώναμε είχαν δημιουργηθεί σε διαφορετικές ηπείρους και κυρίως στην Ασία. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια μια τάση που ξεκίνησε από την Αμερική, τόσο για κατανάλωση προϊόντων που δημιουργούνται εγχώρια, όσο και για προτίμηση χειροποίητων προϊόντων, φαίνεται να έχει επεκταθεί και στην Ελλάδα.

Τα χειροποίητα προϊόντα είναι μοναδικά αφού στην πραγματικότητα κανένα δεν απόλυτα ίδιο με τα υπόλοιπα, ενώ η προσοχή στη λεπτομέρεια και ο χρόνος που απαιτείται από τον τεχνίτη για τη δημιουργία τους, τα καθιστά εξαιρετικά ποιοτικά.

Ένα από τα πιο γνωστά προτερήματα των χειροποίητων προϊόντων είναι ότι είναι προορισμένα για να αντέχουν στον χρόνο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλές φορές συναντάμε, ειδικά σε χωριά ή νησιά της Ελλάδας, χειροποίητα ρούχα ή αντικείμενα τα οποία έχουν δημιουργηθεί 75 ή ακόμα και 100 χρόνια πριν και εξακολουθούν να είναι φορέσιμα ή λειτουργικά.

Ακόμη σημαντικότερο είναι όμως ότι σε αντίθεση με τα προϊόντα που δημιουργούνται  από τη μαζική παραγωγή, ένα χειροποίητο προϊόν δεν δημιουργείται με τη χρήση επικίνδυνων και επιβλαβών για την υγεία χημικών, πλαστικών ή συνθετικών υλικών. Οι διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου που πραγματοποιούνται σε εργοστάσια ξένων χωρών είναι πολλές φορές, παντελώς άγνωστες.


Τελευταίο αλλά ίσως και πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η υπέροχη ελληνική λέξη, η οποία δύσκολα μεταφράζεται σε μια ξένη γλώσσα, το «μεράκι», μπορεί να βρει την απόλυτη έκφρασή της στη δημιουργία ενός χειροποίητου αγαθού, πόσο μάλλον σε εκείνα που προορίζονται για μια ανεπανάληπτη εμπειρία, τη βάπτιση!  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου